Waarom Persoonlijk Rome? • Privacy en Voorwaarden

Rome met kinderen

Rome uit eigen ervaring!

Tips uit Rome voor alle leeftijden

Tips uit Rome

In Rome is altijd iets te ontdekken! Meteen op de stoep voor uw hotel begint het theater! Door de stad lopen betekent Rome ervaren in al haar bijzonderheden. Op straat is het druk, er gebeurt van alles om u heen. Romeinen zijn zeer hartelijk en maken graag een praatje. Geniet van de oudheden die u overal in de stad zult vinden, laat u verleiden door de Romantische sfeer. Geniet van het lekkere eten en de complimentjes van de Romeinenen. In Rome ben je nooit uitgekeken....

Hieronder vindt u een aantal tips die uw ontdekkingstocht door Rome extra leuk maken. Kijkt u voor de laatste nieuwtjes ook op onze facebook pagina?

Moritori ti salutent (Colosseum)

Een legioen Romeinen! Wil je deze beleving nog even voortzetten, laat dan een foto maken met de gladiatoren die je rond het Colosseum vindt. Vaak zijn ze erg leuk met kinderen en maken ze er een beetje een show van. Hoe meer je geeft, hoe meer foto's je kunt maken, soms ook met meerdere gladiatoren tegelijk. Af en toe loopt er zelfs een legioen! Hoed je voor namaak: gladiatoren met gymschoenen, horloges of andere 21ste eeuwse ontsieringen zijn geen kwaliteitskenmerk (maar wel grappig...). Let er wel op dat u eerst een prijs afspreekt voor u een foto maakt!

 • Voor het Colosseum, kosten: ca € 5 p.p.
Zoek de hoek!

In Rome kunt u overal boeken kopen met foto′s van het Forum Romanum, het Colosseum en andere antieke monumenten, met transparantjes van hoe het er vroeger uit zou hebben gezien. Koop zo′n boekje voor je de opgravingen gaat bezoeken en zoek de exacte plaatsen van waar de foto′s genomen zijn. Zo kun je goed uitleggen wat er nu eigenlijk te zien is.

Il Vittoriano: Rome aan je voeten

Dit enorme imposante gedenkmonument voor de 1e koning van Italië op Piazza Venezia, is één van de hoogste gebouwen in het centrum. De glazen lift is al spectaclair, terwijl de stad onder je voeten verdwijnt. Vanaf het dak heb je met mooi weer een fantastisch uitzicht rondom over de stad Rome. Ingang aan de kant van de kerk van Ara Coeli, het makkelijkste te bereiken via het plein van het Capitool.

 • Open: maandag - donderdag 9.30-17.45, vrijdag - zondag 9.30-18.45
 • Kosten € 7,00 p.p., tot 10 jaar gratis, 10-18 jaar en 65+ € 3,50
Koepel van de St. Pieter

Een uitdaging voor jong en oud! De Koepel van de St. Pieter: 137 meter boven de grond. Je kunt alle 551 treden beklimmen , maar het eerste gedeelte kan ook met de lift (kosten € 7,--). Eenmaal op het dak kun je even uitrusten bij de bar (!) en op de rug van de beelden kijken die boven op de facade van de kerk staan. Kopje koffie gehad, kaartjes geschreven en gepost in de daar aanwezige postkantoor, en dan ben je klaar voor de tweede etappen van 321 treden. De koepel is smal, je loopt tussen de twee schillen door. Niet geschikt voor mensen die niet tegen nauwe ruimtes kunnen! Maar het uitzicht maakt alles goed over de hele stad Rome, en over het postzegelstaatje Vaticaan compleet met treinstationnetje. De ingang is na de kledingcontrole voor de basiliek de trap op en direct rechts in de voorhal. Daar begint vaak de rij al. Ga vroeg of laat om lange wachttijden te vermijden.

 • Kosten: € 5,-- pp, met de lift € 7,--pp.
 • Open van 8.00-17.00 (winter)/18.00 (zomer)
Gezichtsbedrog van Ignatius

Soms is in Rome niets wat het lijkt. Het plafond van de Sant′ Ignazio is een goed voorbeeld: op het eerste gezicht lijkt de kerk een opengewerkt dak te hebben en een imposante koepel. Wie beter kijkt ziet dat het allemaal schilderingen zijn. Als je niet beter zou weten zou je denken dat al die heiligen zo de blauwe hemel in tuimelen. Een ander mooi voorbeeld van gezichtsbedrog is dichtbij te vinden in de gang vlakbij de appartementen van Sint Ignatius naast de Gesù-kerk (dagelijks geopend van 16.00 tot 18.00 uur). De lieftallige engeltjes hebben van dichtbij monsterlijk dikke beentjes! Als je naar boven kijkt langs de gevel van vele paleizen zie je nog meer staaltjes van gezichtsbedrog, zoals geschilderde ramen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Een onbekend maar sprekend voorbeeld is het rechterraam op de tweede verdieping van het palazzo achter de Trevi-fontein.

 • Piazza Sant′ Ignazio (vlakbij Pantheon). Open: 9.00-13.00 / 15.00-18.00
Cosma e Damiano (Colosseum, Forum)

In de Cosma en Damiano-kerk vlakbij het Forum Romanum staat een enorme Napolitaanse presepio, kerststal, uit 1700. Zoek tussen de ontelbare herders, muzikanten, wasvrouwen, boeren, handelaren, muzikanten, kippen, honden, bakkers, waterdragers, ezels, dronkaards, soldaten en kinderen de familie met het kindje.

 • Via Fori Imperiali, naast de ingang van het Forum Romanum
 • Alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag tot 12.30; Toegang: € 1,- p.p.
Torre Argentina Katten-asiel

Niet overal hebben katten zo′n goed leven als in Nederland. Bij de ruïnes op het Largo Torre Argentina, midden in de stad, nemen vrijwilligers de zorg op zich voor de talloze zwerfkatten in de stad. Er liggen er altijd veel op en tussen de stenen, maar je kunt het asiel zelf ook bezoeken. Enthousiaste medewerkers stellen de kinderen voor aan de katten, die allemaal een naam hebben. Steun het werk van het asiel door een mok of een speldje te kopen.

 • Ingang Largo Argentina hoek via Florida en Via Arenula, trap naar beneden.
 • Open: elke dag van 12.00 tot 18.00 u (′s zomers 20.00 u)
Fantasievolle kapper (Pantheon)

Als je zoon of dochter toch nog naar de kapper moet, stel dat dan uit tot in Rome. In de buurt van het Pantheon is de leukste kapper van de stad gevestigd: de Parucchiere dei Bambini, de kinderkapper. Alle kapstoelen komen van de kermis: een autootje, een giraf een olifant en een beer. De inrichting is sinds 1939 niet meer veranderd. Of datzelfde ook geldt voor de kapper zelf?

 • Via Metastasio, 17
Bootje varen en ander zondagvermaak (Villa Borghese)

Een beetje Italiaanse pappa of mamma neemt de kinderen op zondag mee naar het park van Villa Borghese. Op het prachtige romantische laghetto, meertje, kunnen de vaders hun kunsten vertonen in de roeiboten die er te huur zijn. Drie geoefende slagen en je bent aan de overkant, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Aan deze kant van het park (ingang Via Belle Arti) kun je ook pony-rijden, een treinritje maken door het park, en is er ander kindervermaak. Ideaal voor een zonnige zondagmiddag!

San Nicola in Carcere en Bocca della Verità

De middeleeuwse kerk San Nicola in Carcere is gebouwd op resten van drie Republikeinse tempels, nog steeds zichtbaar vanaf buiten en onder de kerk. De tempels stonden vroeger op het Forum Olitorium, oftewel de oliemarkt. Hiernaast bevond zich de Forum Boarium, de rundermarkt. Leuk is om de Bocca della Verità hier te bekijken. Als men een leugen vertelde, dan zou de mond (bocca) je hand eraf happen!

 • Kerk San Nicola in Carcere - Via del Teatro di Marcello, 46
 • Openingstijden: 10.00-17.00 (woensdag ondergrondse ruimtes gesloten)
 • Bocca della Verità - Piazza della Bocca della Verità, 18
 • winter: 9.30-17.00 (hek dicht om 16.50); zomer: 9.30-18.00 (hek dicht om 17.50)
Griezelen in de bottenkerk

Het was bedoeld om de angst voor de dood weg te nemen, maar een beetje luguber is het wel. De crypte van de Cappucijner broeders waar met de botten en beenderen van 4000 monniken de meest fantasievolle decoraties voor de kapellen zijn gemaakt, met complete mummies. De plafonddecoratie van de laatste kapel was de inspiratie voor het boek van Rindert Kromhout “Het geheim van de afgebeten vingers”. De crypte is onderdeel van een museum over de geschiedenis van de Cappucijner Orde.

 • Santa Maria Immacolata Concezione, Via Vittorio Veneto, 27
 • Open dagelijks 09.00- 19.00; entree: € 6,-- (volwassenen), € 4,-- (jonger dan 18 en 65+)
Laat je rijden hop on hop off

Ontdek Roma met de bus! Ook in Rome een groot succes: de open bustour met een dubbeldekker. De stadsrit van Bus 110 duurt zo′n 2 uur als je niet uitstapt. Vanaf het open dak heb je een leuk uitzicht op de stad. Er is toelichting bij in verschillende talen (niet in het Nederlands). Je kunt op verschillende plekken in- en uitstappen. Beginpunt station Termini.
De ArcheoBus rijdt een iets andere route: deze brengt je langs de indrukwekkende Romeinse resten zoals de baden van Caracalla en het Circus Maximum. De bus rijdt ook naar de oudste rijksweg ter wereld, de antieke Via Appia. De Archeobus rijdt op vrijdag, zaterdag en zondag. Op zondag is er een aangepaste route.

Wat moet je vooral niet doen met (kleine) kinderen in Rome?

 • in de rij staan voor het Colosseum
 • in de rij staan voor, en later door de Vaticaanse Musea schuifelen
 • op het drukste moment van de dag (11.30) in de rij staan voor de St. Pieter
 • gaan winkelen op zaterdagmiddag 17.00 u in de buurt van het Piazza di Spagna
 • ′s morgens om 09.00 de metro nemen
 • Op het heetst van de dag de bus nemen (die altijd vast staat in het verkeer)

Activiteiten voor kinderen

We hebben leuke tours die ook voor kinderen uitdagend genoeg zijn. Met grotere kinderen is het mogelijk om te fietsen of scooteren (vanaf 9 jr). Dan kunnen we u ook het beroemde sleutelgat op de heuvel de Aventijn laten zien.

Reist u met jongere kinderen, dan is een rondtocht met de electrocar ook een goede mogelijkheid: comfortabel en leuk! Ook de kookcursus kan een leuke activiteit zijn om samen te doen met de hele familie. Dat kan al vanaf een jaar of 6!

Wat klanten over ons zeggen

Het antwoord bestond uit veel enthousiasme en het programma was in orde. Alleen we kwamen tijd tekort, maar daar zijn we in goed overleg uitgekomen. Ik sta er nog van te kijken van wat ik allemaal heb gezien. Ook stond ik paf van de uitgebreide kennis van zaken die jullie paraat hadden. Wat heb ik genoten van al dat moois. Dank daarvoor!
Jan van de Ven